A fenti ábrán azt látjuk, hogy a magyarországi színházakban a nézőktől származó bevételek (baloldali része mindegyik oszlopnak) legfeljebb egyharmadát teszik ki a kiadásoknak (jobboldali része mindegyik oszlopnak). A különbözetet az adófizetők állják. A szemléletes ábra az index.hu újság kiváló cikkéből származik, innen: https://index.hu/gazdasag/2019/12/11/szinhaz_jegybevetel/

A saját gyülekezetemmel kapcsolatban is készítettem egy, a fentiekhez hasonló ábrát. Az ábrát nem közlöm, képzeljük magunk elé: az oszlop baloldali, bevételi része kb. 10 százalékkal alacsonyabb lenne, mint a jobboldali, a kidásokat megmutató rész. Hogy miért?

Bevételeink 80%-a adomány, illetve egyházadó (éves tagsági díj, egyházi nyelven: egyházfenntartói járulék), maradék 20% az őseink által a város főterén lévő épület bérleti díjából származik. Semmilyen állami (kormányzati vagy önkormányzati) bevételünk nincs. Pontosabban: évente az Egyházmegyénk 50.000 Ft-tal, az Önkormányzat pedig 70.000 Ft-tal szokta támogatni nyári táborainkat. Na jó, akkor van 1% állami bevételünk. 

Kiadásaink sokfélék, de egyet kiemelek belőlük. Az állam kötelező munkájába besegítünk, iskolát tartunk fenn. Az iskola irányba állításának embert próbáló munkájában fenntartóként, két másik ceglédi lelkésztársammal együtt veszek részt. E munka értékét én évente 1.000.000 Ft-ra (havi 83.000 Ft-ra) becsülöm a magam részéről. Ezt a pénzt senki nem fizeti ki. Ezért mondtam, hogy úgy képzeljük el, hogy az oszlop jobb oldala, a kiadásokat tekintve 10%-kal többet mutat. A különbséget én nem kapom meg, egészen pontosan pedig: a Gyülekezettől veszem el azt az időt, amit az Intézménnyel töltök. 

Az igazság kedvéért meg kell jegyezzük, hogy kisebb gyülekezeteknél több az állami pénz, hiszen lehet autóra pályázni, a lelkész fizetéséhez egy nevetséges összeggel hozzájárul az állam, illetve több állami program bonyolítójaként is megjelenik az egyházközség - de ezeket nem ismerem pontosan, meg most csak a magam, közepes méretű gyülekezetét veszem példának. Az is igaz, hogy a lelkész fizetése adómentes - de most ezt is figyelmen kívül hagyom, ennél elnagyoltabb képet rajzolok. 

A színház és az egyház munkája összevethető. Mindkettő bölcsészet: a véges ember végtelenhez fűződő viszonyát bontja ki újra és újra, mindkettő kultúránk alapvető oszlopát jelenti - állami szemmel nézve.

Talán igazságtalannak tűnhet, hogy egy mezővárosi gyülekezet életét egy-egy nagy színházéval vetem össze. De nem hiszem, hogy a helyi művelődési ház, a helyi művelődési egyesületek, a mozi bevételeinek arányai lényegesen másabbak lennének. Csak annyit akartam megmutatni: a mi gyülekezetünk kívül esik az állami finanszírozáson - ehhez képest az elvárások olyanok, mintha magunk is a rendszer részei lennénk. 

Nem szeretnék következtetéseket levonni a fentiekből, hiszen a kép elnagyolt, a kétfajta kulturális tevékenység egymás mellé tétele is kétségbe vonható - itt megállok. Én csak megláttam a színházi ábrákat, és mellé képzeltem a miénket. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://orsvezer.blog.hu/api/trackback/id/tr6315347718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása