Erdély túl nagy

2018.10.02. 09:52

"Voltál már Erdélyben?" - a válasz sok-sok embernél még mindig: "nem". Erdélybe márpedig el kell menni. De hogyan kell odamenni, és mit kell megnézni? Erről írok. 

Azt tapasztalom, hogy az Erdélyt célba vevő utazások nagyobbik része sokat markol, de keveset fog. A szervezők célja, hogy az utazásra rendelkezésre álló 3-4-5 nap során Erdély leghíresebb helyeit bemutassák az utazóknak. Ez azonban lehetetlen. Erdély túl nagy.

Tételezzük fel, hogy valakinek 3 nap alatt kellene megmutatni a mai Magyarországot. Budapest kap egy napot. Ez is abszurd, de legyen: délelőtt Vár, délben Deák tér, délután nem is tudom. Oké. De mi legyen a maradék két nappal? Ül egy buszban az utasunk, kiszáll Balatonaligánál a magas parton, megnézi a vizet, kész. Aztán elszalad Kaposvárra, délután benéz Pécsre, útközben megtekintve Szigetvárt is?

Márpedig Erdélybe így jár a többség. Nagyvárad és Kolozsvár közé még befér egy bánffyhunyadi templom, meg egy kőrösfői. Elszaladunk a Gyimesekbe, ami még Csíkszeredától is további másfél óra autóval, körbenézünk, visszajövünk... Pécset el lehet intézni fél nap alatt? Szerintem semmi értelme. Az Ormánság mutat magából valamit, egykét templomot megnézve? Helyi lelkészek kérdezgetése, Dráva-kerülgetés, egész napos odafigyelés nélkül szerintem semmit. Erdély se így működik. 

Erdély mérete jelenleg 100.000 négyzetkilométer, Magyarország 90.000! Erdély nagy. Irgalmatlan távolságok vannak, amiket napközben 50-60 km/órás átlaggal lehet legyűrni. Ha sokat utazol, elmegy vele a napod. Már eleve sok órányi autózás Erdélybe eljutni, a kezdő és a záró nap el is megy vele. (Ha csak nem a figyelemre méltó Partiumba: Szatmárba, Érmellékre, a Biharba, Arad környékére vagy a Bánságba megy az ember. E kevésbé frekventált rész közel van Magyarországhoz, kivételt képezve.)

Erdélyben érzésem szerint több turistalátványosság (templom, táj, város, falu) van, mint idehaza. Talán nem olyan jól kiépítve, de akkor is rengeteg mindent lehet nézni. 

Erdélyben egy Budapest-szerű jelenség van: Kolozsvár a Szent Mihály-templommal és a Mátyás-szoborral, meg Mátyás szülőházával. Aki református, az még a Farkas utcai templommal is összekötve, először Erdélyben járva itt kezdi az ismerkedést. Ez rendben van. De utána merre menjünk?

Meggyőződésem, hogy majdnem mindegy, hogy merre. Az a lényeg, hogy egy megyét, térséget válasszunk ki magunknak, egy-két főhadiszállással, és onnan próbáljuk felmérni a környéket. Biztos, hogy 40-50 km-es körzeten belül találunk annyi érdekességet, amennyi elég egy hétre. 

Mi az idén a gyülekezettel és a kórusunkkal Beszterce környékén voltunk. Maga Beszterce nem különösebben neves, pedig megérdemel egy napot a régi szász város. Innen kirándultunk a csodás Borgói-hágóra és a hegyek övezte Kolibica-tóhoz. Egy másik nap gótikus református templomokat vettünk sorra: Somkerék, Cegőtelke, Szászlekence, Szentmáté. Több időnk nem is maradt. És minden elérhető volt Besztercétől maximum egy órányira.

Persze Besztercén fontos volt nekünk az is, hogy a helyi ref. gyülekezet szórványkollégiumában volt a szállásunk. És az is, hogy a testvérgyülekezetünk, Szentmáté ünnepére voltunk hivatalosak. Nos, az utazáshoz az se árt, ha nem a magunk feje után megyünk -  bár egészen kiváló útikönyvek vannak már, hála Istennek - hanem rábízzuk magunkat az ottaniakra. Ehhez persze kapcsolat kell, ismeretség és barátság. 

De érdemes-e csak turistaként menni Erdélybe? Hiszen Erdély minden zegében-zugában élnek magyarok. Erdély 7 millió lakójából 1,25 millió magyar. Persze, lehet nélkülük is nézelődni, és az is igaz, hogy van olyan nyaralás, amikor magunkban kívánunk lenni. Mégis, a legjobb, ha megyünk valakihez. És akkor máris kénytelenek vagyunk lelassulni, mert egy ismerőst nem hagyunk ott fél nap után. 

Szóval, Erdélybe menni kell, de okosan, mert túl nagy. Erdélybe menni kell, és meg kell találni a bázist, ahonnan kiindulunk. Erdély ráadásul még messze is van, lassú az odajutás. Egy kicsit oda kell figyelni, kevesebbet markolni, többet fogni!

A bejegyzés trackback címe:

https://orsvezer.blog.hu/api/trackback/id/tr2714236761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása