Szótár

2014.12.08. 08:00

Régi rovatomat élesztem újjá. Annak idején, az Ormánságban használatos szavakból és kifejezésekből sokat magyaráztam meg, most nem tudok utalást tenni, hiszen a .freeblog szerver megadta magát, elnyelve ezeket a régi bejegyzéseket. De sebaj, itt van Cegléd, és itt is vannak érdekes kifejezések. Lássunk ma kettőt.

KONFERMÁLÁS = konfirmálás

NAGYTISZTELETES = ez a kifejezés a régebbi generációk tagjai között igen elterjedt. A szóban a TISZTELETES és a NAGYTISZTELETŰ kifejezések fantáziadús keverékét látom. Akármelyik kifejezésről is van szó a három közül, időnként elég nehezen viselem ezt a megszólítást. Hogy miért, arról mások írok, most rögzítsünk ennyit: az idősebb ceglédiek használják a "nagytiszteletes úr" megszólítást.

A képen egy régi konfirmáció fényképe, dr. Kőváry László lelkésszel középen, aki a Cegléd-Felszegi Egyházközség első lelkésze volt; nekem harmadik elődöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://orsvezer.blog.hu/api/trackback/id/tr876951355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bereczky.akos.szerkeszto 2014.12.08. 12:54:28

van a freeblogos tartalomról egy vész mentésem, majd elküldöm. a képeket nem, de a szöveget sikerült megmenteni
süti beállítások módosítása