Elolvastam a francia Renault tulajdonában lévő Dacia autógyár történetét a dacia.hu hivatalos honlapjáról. Gyöngyszemre akadtam. A franciák 1999-ben vették meg a Daciát, és 2004-ben indult el - az egyébként kiváló - Dacia Logan gyártása. Erről az időszakról így írnak a honlapon:  

„a zord romániai éghajlat, az utak gyenge állapota, és a Kárpátokat jellemző jelentős távolságok miatt a járműveknek egyedülálló megbízhatósággal kell rendelkeznie”.

(Lásd: https://www.dacia.hu/dacia-tortenete.html)

Ezek szerint Párizsból nézve a Kárpát-medence nem sokban különbözik Szibériától. Itt hideg van, sár és nagy távolságok. Bezzeg Franciaországban sosincs hó, és milyen kicsi ország…

A helyzet az, hogy az egész Kárpát-medence egységesen távol van Párizstól. Vajon már Trianon idején is ilyen messze voltunk?

A Dacia nagyszerű autókat gyárt egyébként. A képen egy szatmárnémeti magyar férfi és a fia láthatóak, akik egy egyszerű, 1999-es tervezésű 2004-es Dacia Logannal tényleg elautóztak Szibériáig - apjuk-nagyapjuk nyomán, aki ugyanezt a túrát nem önként, hanem hadifogolyként tette meg.

De a nagypapa sose kirándult volna arra, ha száz évvel ezelőtt Párizsban magukhoz kicsit közelebbi vidéknek néztek volna bennünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://orsvezer.blog.hu/api/trackback/id/tr9715738610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása