Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy ceglédi lányka, aki felsős volt, és rollerrel járt iskolába. Egy alkalommal a Rendőrség előtt egy rendőr megállította, leszállította a rolleréről, a KRESz-ből keresztkérdéseket tett fel neki, majd két alapvető paranccsal látta el a diáklányt: a járdán ne rollerezzen, a zebrán leszállva tolja át a rollert. 

A baj az, hogy az én ismereteim szerint a roller nem jármű. Aki rollerrel megy, az gyalogos. És aszerint kell közlekedjen. Ha van járda, akkor a járdán. A zebrán pedig akár tolod a rollert, akár nem, elsőbbséged van. (Egyébként a zebrán biciklivel átkerekezést sem tiltja a KRESz - csak olyankor a biciklisnek nincs előnye az autóval szemben, mert a bicikli már jármű.)

A baj az, hogy a védtelen közlekedőket a rendőrnek nem ijesztgetnie kellene. A diáklány azonnal abba is hagyta a rollerezést, hiszen az egész jelenetet nem értette pontosan, csak annyit fogott fel, hogy ő a hibás. 

Cegléden alig van tömegközlekedés (helyi busz a Kórház és az Állomás között van, de a város nagyobbik része nincs lefedve). Az emberek 20-30%-a autózik. A diákok 100%-a, az idősek, a szegények, a dolgozók nagy része - egyszóval, a város túlnyomó többsége gyalogol vagy biciklizik. Minden hiányzó zebra, minden bicikliseket tiltó tábla és egyirányú utca, minden egrecíroztató rendőr egy képet sugall a város többségének: tünjetek el innen! Ne itt császkáljatok! 

De nem tudunk hova menni. Itt élünk. A városnak meg kell oldania ezt a kérdést: az autók korlátozását, a gyalogos és a biciklis forgalom elsőbbségét, a védteleneket hibáztató szemléletet.

Zárásképpen egy mókás, elgondolkodtató videót közlök a felvidéki, szlovákiai Eperjes városából (mely nem utolsó sorban a nagymamám születésének helye). A videót sehogy nem tudtam kimásolni a facebook-ról, de remélem, hogy megnyitható valahogy.

https://www.facebook.com/pbskostitras/videos/1595157867392629/

A bejegyzés trackback címe:

https://orsvezer.blog.hu/api/trackback/id/tr8615401832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása